piątek, 9 maja 2014

Makaron ze szparagami

Lubię czekać na szparagi. Jak tylko się pojawią w sprzedaży, kupuję pęczek zielonych, świeżych piszczących szparagów i po drodze do domu obmyślam co z nich przygotować. Zupę, tartę, a może makaron? Dzisiaj przepis na szybkie penne carbonara w wersji szparagowej. Gwarancja szybkiego i pysznego obiadu!



Penne carbonara ze szparagami

Składniki (na dwie osoby):

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • makaron penne (około 50-75 g makaronu na osobę)
  • 1 żółtko
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 duże garści świeżo startego twardego sera (na przykład parmezanu)
  • oliwa
  • 6 plastrów wędzonego boczku, pokrojonych na skwareczki

Wstawiamy w dużym garnku wodę na makaron.  Myjemy szparagi i odłamujemy im końcówki (zielonych szparagów nie trzeba obierać). W drugim garnku, najlepiej wysokim, układamy szparagi "na stojąco" i zalewamy je wodą - główki powinny wystawać ponad poziom wody. W międzyczasie wstawiamy makaron. Szparagi gotujemy na parze około 10 minut, potem przelewamy je lodowatą wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy boczek. Później dodajemy szparagi, pokrojone na kawałki mniej więcej tej samej wielkości co rurki makaronu. Przyprawiamy dużą ilością pieprzu  i przesmażamy szparagi z boczkiem około 5 minut.


Odlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, wlewamy na patelnię i przykrywamy na pięć minut. Następnie przygotowujemy sos: mieszamy widelcem śmietankę z żółtkiem i parmezanem. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy go na patelnię i mieszamy całość. Na koniec wlewamy śmietanę z jajkiem i serem i szybko mieszamy - najlepiej zdjąć patelnię z ognia, żeby jajko się nie ścięło. Podajemy natychmiast, bo szybko stygnie :)



Smacznego,
Ania



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz