W ubiegłą niedzielę był Światowy Dzień Pieczenia. Świętowaliśmy go tortem, ale nieco nietypowym, bo z cukinią i fetą. Dobrze smakuje na ciepło i zimno, jako przekąska, do sałaty zamiast pieczywa, albo do dania głównego zamiast makaronu czy ryżu.
Tort z cukinią i fetą
Składniki:
- 1/2 kg cukinii
- 20 dag fety
- 125 ml jogurtu greckiego
- 3 jaja
- 2 łyżeczki soli
- 125 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- 35 dag kaszki kukurydzianej
- pieprz
- świeży rozmaryn
- skórka otarta z cytryny
- łyżeczka sody oczyszczonej
Cukinię myjemy i obieramy - jeśli ma duże nasiona, usuwamy je. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do durszlaka. Posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy, żeby cukinia odciekła. Po upływie pół godziny odciskamy dokładnie cukinię z nadmiaru wody, przekładamy ją do dużego naczynia i dodajemy pozostałe składniki, przyprawy również. Mieszamy całość i przekładamy do tortownicy lub do naczyna żaroodpornego. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno :)
Smacznego,
Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz