wtorek, 20 maja 2014

Tort z cukinią i fetą

W ubiegłą niedzielę był Światowy Dzień Pieczenia. Świętowaliśmy go tortem, ale nieco nietypowym, bo z cukinią i fetą. Dobrze smakuje na ciepło i zimno, jako przekąska, do sałaty zamiast pieczywa, albo do dania głównego zamiast makaronu czy ryżu. 



Tort z cukinią i fetą

Składniki:
  • 1/2 kg cukinii
  • 20 dag fety
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki soli
  • 125 ml mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 35 dag kaszki kukurydzianej
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Cukinię myjemy i obieramy - jeśli ma duże nasiona, usuwamy je. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do durszlaka. Posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy, żeby cukinia odciekła. Po upływie pół godziny odciskamy dokładnie cukinię z nadmiaru wody, przekładamy ją do dużego naczynia i dodajemy pozostałe składniki, przyprawy również. Mieszamy całość i przekładamy do tortownicy lub do naczyna żaroodpornego. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno :)


Smacznego,
Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz