Dzisiaj na blogu zamieszczam przepis na moje ukochane placki z cukinii. Ja najbardziej lubię je w wersji deluxe, z kawałkiem łososia i odrobiną greckiego jogurtu.... Mmm! Jeśli Was przekonałam, czytajcie dalej:)
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 jaja
- 7-8 łyżek mąki
- natka pietruszki, liście mięty
- sól, pieprz
Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy cukinię łyżką soli i odstawiamy na pół godziny. Następnie przekładamy cukinię na cedzak i odciskamy ją z nadmiaru wody. Przekładamy cukinię do miski, wbijamy dwa jajka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kilka liści mięty oraz pieprz (wedle uznania, ja dodaję dużo). Następnie stopniowo dodajemy mąkę - na oko -, ale na kilogram cukinii potrzeba około siedem do ośmiu łyżek mąki. Masa powinna być zwarta. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ciasto porcjami, formując małe płaskie placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z czosnkowym jogurtem i w wersji deluxe - z łososiem. Po prostu pycha!
Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz