piątek, 10 października 2014

Domowy ketchup

Lubicie ketchup? U mnie w lodówce prawie zawsze stoi butelka pikatnego ketchupu Heinza, u Natalii obowiązkowo pikantny Włocławek. Na ogół kupujemy po prostu gotowy produkt. A gdyby tak przygotować ketchup samemu w domu? Pomidorów nie trzeba sparzać, myjemy je tylko i kroimy w małe kawałki, a następnie gotujemy z przyprawami. Na koniec przecieramy całość przez sitko, i już! 
Smak domowego ketchupu do pięt nie dorasta temu z supermarketu, przekonajcie się sami. Pierwszy słoik schodzi momentalnie, polecam zatem zrobić od razu więcej :)




Składniki (na jeden słoik):

  • pół kilograma dojrzałych pomidorów
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • szczypta słodkiej papryki
  • 100 ml octu winnego
  • 100 g cukru pudru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół papryczki chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantny ketchup)
Myjemy pomidory i usuwamy gniaza nasienne. Kroimy w małe kawałki, przekładamy do garnka. Dodajemy kolejno cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 2-2,5 godzin, mieszając od czasu do czasu. Przecieramy przez sitko, a następnie studzimy. Zjadamy na bieżąco, albo przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. 

Smacznego,
Ania

1 komentarz: